4 tips als je gaat beginnen met hardlopen
- door Bastiaan Andringa
- •
- 02 feb, 2019
- •

Wil jij actief werken aan een betere gezondheid? Dan heb je niet alleen een gezond en gevarieerd eetpatroon nodig, maar is voldoende beweging ook erg belangrijk. Je kunt ervoor kiezen om te starten met hardlopen als je lekker in beweging wil komen én wil blijven.
Heb je geen ervaring met hardlopen? Dan is het misschien verleidelijk om zomaar te starten met rennen, maar toch kun je dit beter niet doen. Je moet jouw eerste trainingen namelijk goed voorbereiden. In dit artikel lees je hoe je dit doet.
Koop goede hardloopschoenen
Het is erg belangrijk om goede schoenen te dragen tijdens het hardlopen. Dit zijn geen standaard sportschoenen of sneakers, maar echte hardloopschoenen. Hardloopschoenen ondersteunen je lichaam optimaal tijdens het rennen. Hierdoor kun je niet alleen meer uit je trainingen halen, maar kun je bovendien vervelende blessures voorkomen. Wil je serieus starten met hardlopen? Dan zijn goede hardloopschoenen absoluut een must. Laat je voor een goede hardloop schoen die bij jou voet past adviseren bij de betere sportzaak.
Zorg voor de juiste houding tijdens het rennen
Veel mensen krijgen blessures door het hardlopen. Dit komt niet altijd omdat zij te zwaar of te veel trainen, maar kan ook komen omdat ze de verkeerde houding aannemen tijdens het rennen. Neem je de verkeerde houding aan tijdens het hardlopen, dan worden bepaalde structuren zoals spiergroepen en gewrichten snel overbelast. Hierdoor ben je niet alleen sneller moe, maar kun je bovendien vervelende blessures ontwikkelen.
Een goede houding tijdens het hardlopen ziet er als volgt uit:
- Je hoofd is omhoog gericht. Je kunt het beste naar een punt in de verte kijken als je aan het hardlopen bent.
- Je schouders zijn ontspannen en hangen rustig naast je. Als iemand je een duw geeft, beweegt je schouder ontspannen mee.
- Je armen houd je naast het lichaam. Om en om gaan de armen rustig mee naar voren.
- Je ellebogen houd je zo veel mogelijk onder controle tijdens het rennen. Ze mogen niet om je lichaam heen zwaaien.
- Je handen houd je in een ontspannen vuist. Je knijpt niet in je handen.
- Je torso houd je zo lang en open mogelijk. Je duikt niet in elkaar tijdens het rennen: je borst blijft vooruit.
- Je heupen blijven netjes in het midden. Je loopt niet ‘achter je heupen aan’.
- Je knieën houd je altijd een beetje gebogen. Ze mogen niet op slot gaan tijdens het rennen.
- Je onderbenen blijven onder de knieën tijdens het rennen.
- Je enkels blijven gebogen tijdens het rennen. Je probeert zo veel mogelijk op je voor- en middenvoet te landen tijdens het hardlopen.
Het
kan even duren voor je de juiste hardloophouding onder de knie hebt. Probeer
zeker tijdens de eerste trainingen zo veel mogelijk op je houding te letten.
Neem je een verkeerde houding aan, dan corrigeer je dit direct. Oefening baart
kunst!
Voor een uitgebreidere uitleg en oefening van looptechniek kunt je terecht bij Podotherapeut Oldenzaal. Je kunt ook bij ons terecht voor een hardloopanalyse waarin gekeken wordt naar je looptechniek. Op basis van de uitkomst kan waar nodig de looptechniek aan worden gepast.
Warming-up en cooling-down
Veel mensen vergeten de warming-up en cooling-down. Zonde, want met een goede warming-up en een korte cooling-down kun je veel problemen voorkomen. Ren daarom niet direct de deur uit en stop niet met bewegen als je training erop zit, maar wandel voor en na je training een paar minuutjes. Op deze manier kun je veel vervelende blessures voorkomen.
Bouw je training rustig op
Tot slot raden wij je aan om je training rustig op te bouwen. Als je net begint met hardlopen, is het niet verstandig direct 5 te kilometer rennen. Vraag niet te veel van je lichaam, want op deze manier put je jezelf al snel uit. Bovendien moet het hardlopen leuk blijven. Begin daarom rustig en houd een trainingsschema aan om jouw hardlooptrainingen op een rustige en verantwoorde manier op te bouwen.
Lichaamsbouw
Niet iedereen heeft de juiste lichaamsbouw om per direct een goede hardloper te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat hardlopen veel moeilijker is en zwaarder voor het lichaam.
Elk lichaam is anders, zo ook elke voet. Het ene voettype is van zichzelf zeer sterk en het andere voettype is zeer gevoelig voor het krijgen van een blessure, of het veroorzaken van een blessure ergens anders in het lichaam.
Een goede looptechniek is belangrijk om lekker te kunnen hardlopen en blessures te voorkomen. Echter is een goede looptechniek niet altijd voldoende en heeft het lichaam soms extra hulp nodig. In sommige gevallen kan een podotherapeutische zool of een andere therapie uitkomst bieden.
Neem voor een podotherapeutisch onderzoek of een hardloopanalyse om blessures te voorkomen en techniek te verbeteren contact op via het contactformulier op de website.

Heb je last van klachten in je voet, enkel, knie, heup en/of rug? Zijn die klachten veroorzaakt door een afwijkend looppatroon of een afwijkende stand van de voeten? Dan kun je overwegen om contact op te nemen met een podotherapeut. Het Griekse woord podo betekent voet. Wat is dus een podotherapeut? Een paramedicus die de zojuist genoemde klachten kan onderzoeken en behandelen.

Wanneer een kind last heeft van voetklachten of problemen met de motoriek dan is het belangrijk om hier op tijd iets aan te laten doen. De voet van een kind maakt een razendsnelle ontwikkeling door en wanneer er sprake is van klachten dan is het verstandig om een podotherapeut in te schakelen om deze problemen te verhelpen. Kinderpodotherapie kan bijvoorbeeld ingezet worden om een afwijkende voetstand, een apart looppatroon of een opmerkelijke houding te verbeteren. Door deze klachten op tijd te behandelen kan er worden voorkomen dat er later andere fysieke ongemakken optreden bij kinderen die last hebben van deze problemen.

Veel mensen weten niet precies wanneer je het beste naar een podotherapeut zou moeten gaan. Om een podotherapeut te bezoeken hoeven er niet altijd al pijnklachten aanwezig te zijn, voorkomen is namelijk nog altijd beter dan genezen. In dit artikel zetten we verschillende redenen voor je op een rijtje, waarom en wanneer je een bezoek zou moeten brengen aan een podotherapeut.


Heeft u klachten of bent u bang dat er mogelijk klachten ontstaan, dan zie ik u graag in de praktijk. Samen gaan we opzoek naar de juiste oplossing!
Tot ziens.
